S-a întâmplat în timpul crizei petrolului: cum profită infractorii de scăderea prețului

de: Răzvan Băltărețu
21 04. 2020
Glenn Carstens-Peters / Unsplash

Petrolul a atins un nivel record. Și această veste i-a mobilizat și pe alții, în speță infractorii cibernetici care profită de situație. Specialiști în securitate cibernetică de la Bitdefender anunță că au descoperit o campanie de spionaj pe fondul prăbușirii prețului petrolului.

Țintele vizate de campania de spionaj informatic sunt organizații din domeniul energiei. Mesajul trimis prin mail pretinde a fi din partea cunoscutei companii egiptene ENPPI (Engineering for Petroleum and Process Industries). Propune companiilor să liciteze pentru echipamente destinate industriei petroliere, atât pentru exploatare terestră, cât și maritimă.

Un alt mesaj, trimis în numele unei companii de transport maritim, conține jargon de specialitate referitor la un vas petrolier real aflat în tranzit.

Peste 100 de astfel de mesaje au fost trimise către ținte din domeniul energetic din întreaga lume în ultimele trei săptămâni.

Atacul vine în contextul în care la mijlocul lunii aprile Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, Rusia și alți producători de petrol (OPEC) au decis reducerea producției, începând din luna următoare, pentru a redresa prețul petrolului, ajuns la minim istoric.

Industria petrolieră, ținta atacurilor în momente cheie

Nu este pentru prima dată când industria de petrol și gaze e țintită cu campanii de acest fel, atacuri similare au fost și în 2017 și 2019. Ambele au folosit mesaje de actualitate pentru a infecta victimele cu instrumente de spionaj. Victimele acestor atacuri sunt companii de procesare a cărbunelui, producători de hidroenergie, producători de materiale chimice și transportatori de mărfuri.

În ultimele șase luni, interesul grupărilor de criminalitate informatică pentru domeniul energiei a crescut constant, depășind pragul de 5.000 de rapoarte de tentative de infectare lunar, conform datelor Bitdefender.

Țintele preferate de atacatori se află în SUA și Marea Britanie, state cu influență ridicată pe piața globală a petrolului. Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender recomandă prudență în deschiderea mesajelor provenite de la expeditori necunoscuți, contactarea telefonică sau pe alte canale a acestora pentru a confirma existența acestora și folosirea unei soluții de securitate pe toate dispozitivele.